Kirsi Ståhlberg on näyttelijä, joka on tullut tutuksi erityisesti Salatut elämät -tv-sarjasta. Näyttelemisen lisäksi hän on myös vuorovaikutus- ja esiintymisvalmentaja. Blogiexpossa Kirsi kertoi nettikäyttäytymisestä ja kuinka negatiiviseen kommentointiin tulisi suhtautua.
Hevosmaailmassa negatiivista kommentointia riittää ja vaikka Kirsi ei olekaan koskaan ratsastanut, on negatiivinen kommentointi hyvin samanlaista sekä näyttelijöitä että kanssaratsastajia kohtaan.
– Olen itse saanut kokea somemaailman molemmat puolet, sekä hyvät että huonot, Kirsi kertoo.
– Netissä valehdellaan, provosoidaan ja keksitään juttuja ihan päästä. Tietenkin on myös kaunista ja kannustavaa kommentointia, mutta netissä on helppoa sanoa mitä vaan, kun kukaan ei tiedä, että se olin juuri minä.
Kirsi kertoo olevansa erittäin onnellinen siitä, ettei hänen nuoruudessaan ollut somea. Nuorena on vaikeaa ymmärtää, mitä nettiin kannattaa laittaa ja mitä ei. Kirsi oli jo aikuinen tullessaan julkisuuteen ja hän arvelee, että aikuisen itsetunnolla on ollut paljon helpompi selvitä negatiivisesta kommentoinnista kuin nuoren epävarmuudella.
“Saatat saada tuhat kivaa kommenttia ja sitten sen yhden negatiivisen. Ja juuri se negatiivinen jää päähän pyörimään, että miksi ihmeessä se kirjoitti noin.”
– Esimerkiksi silloin, kun aloitin Salkkareissa ja jaksot tulivat ulos vuonna 2008, olin jo aikuinen ja minulla oli oma minäkuva. Tiesin, että noin miljoona ihmistä katsoo Salkkareita ja ihmiset arvostelevat mielellään. Samalla jännitin kovasti kuvauksia, sillä Salatut elämät olivat ensimmäinen isompi kameratyöskentely, jossa olin mukana. Päätin, etten ensimmäiseen kolmeen kuukauteen mene lukemaan yhtään nettikeskustelua, ja se oli tosi hyvä päätös, Kirsi kertoo.
Kun Kirsi lopulta meni lukemaan kommentteja, hän ajatteli, että ne liittyisivät näyttelijäntyöhön tai puhetyyliin. Mutta kommentit liittyivätkin suurimmaksi osaksi hänen ulkonäköönsä – asiaan, johon ihminen ei voi edes vaikuttaa.
Ruuhkavuosiratsastaja-blogin kirjoittaja Anniina Paalanen kertoi taannoin sattuneesta kesäisestä tapauksesta, kun hänen hevosensa katosi Nuuksion metsiin.
– Mun olo oli ihan surkea ja mietin, miten ihmeessä saatoin päästää hevoseni karkuun metsään! Tiesin, että netissä puhutaan siitä, ja saakin puhua, mutta en halunnut mennä lukemaan mitään kommentointia ja tekemään omaa oloani vieläkin huonommaksi.
Kirsin mukaan yksi syy kommentoinnille voi olla kateus. Teinien kohdalla muut teinit ovat kateellisia, kun joku toinen on päässyt näyttelemään Suomen suosituimpaan sarjaan. Toisaalta kommentoinnin taustalla on usein sekin, että joku ei vain pidä kyseisestä henkilöstä, ja tuo sen ilmi kommentoimalla tätä negatiiviseen sävyyn.
Älä päästä nettikiusaajaa ihon alle
Miten negatiiviset kommentit sitten tulisi ottaa vastaan ja mikä auttaa siihen, etteivät ne tunnu niin pahalta?
– Fakta on se, että ne tuntuvat aina pahalta vähän aikaa, Kirsi sanoo.
– Tärkeää kommenttien vastaanottamisessa on se, ettei pidä ajatella kaikkien ihmisten olevan minua vastaan. Uskon, että ihmiset pääosin haluavat muille ihmisille hyvää. Negatiivinen kommentointi voi olla vallanhalua ja kommentoijat nauttivat siitä, kun joku muukin tarttuu heidän jättämäänsä kommenttiin.
Itsetunto ja itsevarmuus ovat todella tärkeitä ja ihmisen pitää pystyä seisomaan omien sanojensa takana. Tällöin negatiivinen kommentti ei satuta henkilökohtaisesti.
– Jos kommentti liittyy johonkin asiaan, silloin siitä voidaan keskustella ja saada aikaiseksi hyvä ja mielenkiintoinen keskustelu. Viisas ihminen pystyy kuuntelemaan muiden eriäviä mielipiteitä ja jopa muuttamaan omaa mielipidettään, jos se toinen mielipide on perusteltu hyvin. Ja vaikka ei olisikaan samaa mieltä, voi silti hyväksyä toisen mielipiteen, Kirsi summaa.
Bloggaaja on jo laittanut itsensä esille ja alttiiksi arvostelulle. Blogissa on omia mielipiteitä ja kuvia. Yleensä aina on olemassa joku, jonka mielestä oma hevonen on bloggaajan hevosta hienompi, tai että joku toinen henkilö on viisaampi, kauniimpi tai hauskempi. Tämä on Kirsin mukaan totuus, jolle ei voi mitään.
– Kun kirjoitatte blogia, voivat negatiiviset kommentit liittyä ulkonäköön, kirjoitustyyliin, huonolaatuisiin kuviin tai tekstien aiheisiin. Ehkä haluatte kirjoittaa aiheesta, joka herättää keskustelua. Silloin on tärkeää seistä omien ajatusten takana, Kirsi sanoo.
Parhaiten negatiivisten kommenttien yli auttavat ystävät. Turvaverkko on tärkeä ja läheisille voi avautua kaikista ongelmista.
Blogin kirjoittaja tietä yleensä itsekin etukäteen, mistä asiasta voi tulla sanomista. Ilkeitä kommentoijia ei kannata provosoida tahallaan.
Kirsin esimerkissä blogiin lisätään kuva ja kerrotaan, että ”tämä nyt on tällaista, vielä harjoituksen alla”. Kuukauden päästä ratsukko on edelleen tuoli-istunnassa ja ”tämä nyt on tällaista, harjoitellaan”. Kun ratsukko on vielä vuodenkin päästä tuoli-istunnassa ja kertoo vieläkin harjoittelevansa asiaa, voi bloggaaja olla varma, että sanomista tulee. Kehitystä pitäisi jo olla tapahtunut tässä ajassa.
– Kannattaa ennemmin kirjoittaa, miten olet päässyt tavoitteeseen ja miten harjoitellut. Silloin lukijat saavat apua omaan ongelmaansa ja saat itse vastaavasti lukijoilta vinkkejä kehittymiseen, Kirsi vinkkaa.
Koska muiden nettikäyttäytymiseen on vaikeaa puuttua, on parempi vaikuttaa omaan käytökseensä ja uskoa esimerkin voimaan.
Nettikäyttäytymisen kultaiset säännöt
Tee sitä, mitä toivoisit itsellesikin tehtävän ja mieti miltä vastapuolesta tuntuu
“Kirjoita vain sellaisia kommentteja, mitä toivoisit itsekin saavasi. Tai kuten äitikin opetti, jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin on parempi olla hiljaa.”
Ole kohtelias sekä ystävällinen ja auta uusia käyttäjiä
“Jokainen on varmasti ollut joskus uusi jollain foorumilla ja kysynyt tyhmiä – ja ollut kiitollinen jos joku on nälvimisen sijaan auttanut ongelmissa.”
Noudata lakia
“Olet itse vastuussa teoistasi ja kaikki mikä on laitonta netin ulkopuolella, on sitä myös netissä. Ota itse vastuu omista tekemisistäsi. Suojaa salasanasi ja henkilötietosi, ettei kukaan voi esiintyä sinuna. Minusta oli parhaimmillaan 12 feikkiprofiilia Facebookissa.”
Ota huomioon palvelun käyttöehdot ja noudata niitä
Kunnioita viestintäsalaisuutta
“Älä levittele muiden viestejä, jotka on sinulle yksityisesti tarkoitettu, äläkä käytä niitä ominasi.”
Ota muut huomioon, äläkä täytä viestiketjua turhilla lätinöillä.
Ole lähdekriittinen, älä levittele perättömiä juoruja. Kyseenalaista lukemasi.
Kiitä, pyydä anteeksi ja anna anteeksi
“Netissä et kuule kirjoittajan äänensävyä, joten joskus on vaikeaa tietää, mitä toinen oikeasti tarkoittaa. Nykyään on onneksi hymiöt, jotka pelastavat monilta tilanteilta, mutta on silti todella tärkeää kiinnittää huomiota, miten asiansa kirjoittaa.”